Subversion

Det er generelt en god ide at anvende en eller anden form for versionskontrol til at styre sine projekter, artikler etc. På den måde får mange taget backup af sine vigtige ting. Alle gemte rettelser er tilgængelige. Men vigtigst af alt, kopien er udenfor ens egen specifikke kontrol, således at man ikke mister fil og backup bare ved at ens taske bliver glemt i toget.

Medarbejdere skal huske at det ikke altid er lovligt at anvende Dropbox, det kommer an på materialet. Husk også at den gratis version af Dropbox kun giver adgang til ændringer 30 dage tilbage i tid.

Server

AUIT stiller en Subversion server til rådighed, som kan tilgås via AUID og password fra mit.au.dk.

Man kan sagtens arbejde flere på det samme projekt som ligger i NFITs Subversion server, det kræver kun at vedkommende som opretter projektet på serveren er NFIT bruger. Han/hun kan så invitere andre (via mailadresse).

For at kunne tale med serveren skal man bruge en subversion-klient. Mac kommer allerede med subversion til kommandolinien (under navnet »svn«), på Ubuntu-linux installerer man klienten via »sudo apt-get install subversion«. Til Mac og Linux findes desuden diverse grafiske frontends til disse klienter. Og en del editorer har interfaces til subversion, fx Emacs og TeXStudio.

Til Windows anbefales klienten TourtoiseSVN, som er en grafisk frontend som integrerer med Windows Explorer (filhåndteringsprogrammet). Bemærk at under TourtoiseSVN installationen er det en god ide at installere CLI værktøjerne også, det er dem Emacs og TeXStudio anvender (det er get eneste punkt under installationen som der som standard er et rødt kryds ved, skift den til et grønt tjekmark og installer).

Brugernavne og passwords i forbindelse med AUs subversion

Der er en del forvirring omkring brugernavne og passwords i forbindelse med brugen af Subversion ved AU.

Det korte af det lange er:

  1. AUID + password fra mit.au.dk anvendes til at administrere konti på https://svn.nfit.au.dk og KUN til denne administration.
  2. Din AU email adresse samt et system genereret password skal anvendes når du ønsker at kommunikere med dine data i Subversion (de konti fra 1. du selv har oprettet, eller hvor andre har givet dig adgang til deres repository)

Jamen hvorfor ikke bruge AUID til punkt 2? Det var da meget nemmere!

  1. IT afdelingen har ingen kontrol over hvordan en Subversion klient gemmer dit subversion password på din computer. Den kan fx gemmes ukrypteret i en konfigurationsfil. Hvilket ville være problematisk hvis andre med dette password kunne få adgang til alle dine ting ved AU.
  2. Når man har et Subversion reposity, kan man sagtens tildele andre adgang til det så I kan samarbejde. Disse samarbejdspartnere behøver ikke være tilknyttet AU, hvorved det naturligvis ikke har et AUID.

Derfor er det langt nemmere at separere disse to ting, og punkt 2 giver at email adresse er et naturligt valgt som brugernavn, for så skal man bare angive samarbejdspartnerens email adresse. Hvis vedkommende er ukendt for systemet, bliver han/hun automatisk tilsendt et password.

Godt råd

Når du bliver tildelt adgang til et repository, modtager du en email med URLen til dette repo (det skal du bruge i klienten). Gem disse emails. Har man fået en ny computer og skal have den til tale med repoet, så er det ikke altid nemt at huske hvad URLen var.

Det autogenererede password er ret langt, og det er derfor også en god ide at gemme dette.