LaTeX-Distributioner

Til de forskellige styresystemer anbefales følgende LaTeX-distributioner, se desuden tug.org. Alle distrubutionerne er naturligvis gratis.

Online LaTeX

Der er forskellige sites som tilbyder at kunne arbejde med LaTeX direkte i browseren (så man ikke behøver at installere det på sin egen PC).

 • www.overleaf.com er nok den mest udbredte.
  Værd at huske: (1) Visse features koster penge (AU har pt ikke en generelt Campus adgang til Overleaf), (2) Overleaf kan anvende forskellige versioner af TeXLive. Men forvent ikke at installationen har de aller nyeste opdateringer fra CTAN. Overleaf prioriterer stabilitet frem for cutting edge.

Windows

Til Windows har vi to forskellige distributioner (forskellen mellem dem er nogle af de ekstra værktøjer de tager med, samt deres standard konfiguration).

 • TeX Live, se www.tug.org/texlive, bemærk at der er et separat installations program til Windows. 
  TIP: På Windows anbefales det at man downloader ZIP-filen, og kører install-tl-advanced.bat i stedet for install-tl.bat
 • MiKTeX, se www.miktex.org
  Her skal de, som har brugt MikTeX længe, være opmærksom på at MiKTeX i dag anvender MikTeX Console til management af MikTeX, så har man ikke opdateret MikTeX i lang tid, kan man løbe ind i problemer.

Vi anbefaler at man til Windows anvender TeX Live, bl.a. fordi

 • Alle værktøjer virker med det samme. I MikTeX er der nogle værktøjer som kræver at brugeren selv installerer f.eks. Perl før værktøjet virker. I TeX Live virker alt med det samme.
 • Installerer som standard alle tilgængelige pakker og sprog, så er man fri for at bøvle med det.
 • Det er en fordel at alle har adgang til de samme redskaber (nedenfor vil man se at til Mac og Linux er TeX Live eneste mulighed).

Den største ulempe ved TeX Live (ud over at den fylder en del på disk) er at den skal udskiftes en gang om året.

Mac OS X

MacTeX er TeX Live plus nogle Mac værktøjer og editorer pakket sammen. Dette er den nemmeste LaTeX installation at installere på alle platforme.

Husk at MacTeX er et snapshot i tid. Den laves en eller to gange om året. Så efter installation er det en god ide at opdatere MacTeX.

Bemærk at MikTeX i dag også findes til Mac, men da Mactex som nævnt er den aller nemmeste måde at installere LaTeX overhovedet, er det den vi anbefaler.

Linux

 • TeX live, se www.tug.org/texlive/ (ofte benævt som Upstream TeXLive)
 • De fleste Linux distributioner tilbyder en version af TeXLive, dog nogle gange lidt forældet, eller (oftest) hakket i småstykker så man ikke helt ved hvilke dele man skal installere. Ofte mangler pakke opdateringsværktøjet også, således at man må vente på Linux distributionen før man får updaterede LaTeX pakker.
 • Personligt anbefaler jeg at man som Linux-bruger installerer TeX Live fra TUG. Så har man også den fordel at man selv kan bestemme hvornår man ønsker at opdatere sine pakker (via TeX Live manageren).
 • Installerer man TeX Live fra TUG (linket ovenfor), så kan man godt få et mindre problem, thi editorerne har diverse dependencies, altså ting de er afhængige af. Så installerer man f.eks. editoren Kile, så vil f.eks. Ubuntu også mene at den skal installere Ubuntus TeX Live. TUG har en fin beskrivelse af hvad man skal gøre for at fortælle Debian baserede systemer så den ved at man har installeret noget ækvivalent til fx Ubuntu TeXLive, se www.tug.org/texlive/debian.html (afsnittet Integrating vanilla TeX Live with Debian)

Bemærk at i dag findes MikTeX også til Linux, jeg vil dog altid hellere anbefale TeX Live.