Du er her: AU  Medarbejdere Institutter  Institut for Matematik IT Linux adgang

Linux adgang

MATH står ikke længere for Linux servere

Fremadrettet vil MATH ikke længere vil drive egne Linux servere som brugere kan anvende.

Det har vist sig at maskinerne blev anvendt for sjældent, og i stedet for at hvert institut har serverere til Linux ting, har AUIT lavet nogle fælles servere, som alle på hele AU kan anvende.

Linux-servere til generel brug

Skal man lave en simulering, beregning eller lignende på en Linux maskine kan man fremover anvende serveren

  • linuxapp.au.dk

Maskinen er kun tilgængelig via SSH. For at logge ind på den skal man bruge sit auAUID samt sit normale password. Dvs man kan logge ind via

  • ssh -l auAUID linuxapp.au.dk

Sidder man fx på Windows, kan man med fordel anvende programmet Moba Xterm til at tale med Linux-servere. Mac og Linux kommer allerede med SSH værktøjer.

På LinuxApp vil man bl.a. finde MatLab, Mathematica, SAS, R, python, CPLEX etc. Hvis det er gratis og det findes til Ubuntu er man meget large mht at installere tingene. Tag venligst kontakt til AUIT vedr detaljer (Helpdesken skal videresende forespørgsler til AUs Linux folk).

Bemærk

For at undgå en masse tomme konti, har man valgt at det ikke er alle som automatisk har har et filområde på LinuxApp serverne (dette inkluderer især de studerende).Ved SSH login vil man få en besked om at $HOME ikke findes. Får man denne beskedm bedes i stedet kontakte den lokale helpdesk, og bede dem om at få dette oprettet.

Hvis helpdesken ikke hvad hvad LinuxApp serverne er for noget, så mind dem om at den er beskrevet i helpdeskens interne wiki, og at de skal oprette en sag hos GenApps (intern del af AUIT) så man som bruger kan få plads i filsystemet.

LinuxApp dækker faktisk over en serie af identiske maskiner (i skrivende stund tre separate servere, Intel Xeon med ca 64Gb RAM), men der er ikke tale om supercomputere, og maskinerne har ikke tilsluttet GFX kort, så man kan ikke anvende GPU beregninger.

Da linuxapp.au.dk bare er en frontend til de tre maskiner, bliver man smidt ind på en "vilkårlig" af de tre servere når man forbinder med SSH.

Den maskiner man havner er måske ikke var den man havde startet sin simulering på. Hold derfor øje med introteksten man får ved SSH login, her beskrives hvordan man  finder ud af hvilken maskine det var man havde startet sin simulering.

Alle LinuxApp serverne kan se dine egne filer, så så længe du lægger filer i dit eget område, så er de tilgængelig fra alle LinuxApp serverne.

NB: Man kan ssh mellem LinuxApp serverne, men ikke fra LinuxApp serverne og ud til noget andet end de andre LinuxApp servere. Adgangen er så at sige ensrettet.

Et par ting det kan være nyttigt at sætte sig ind i hvis man er ny bruger af Linux:

  • tmux, terminal multiplexer. En form for "remote desktop" bare for terminaler. Meget nyttigt til at starte en simulering fra kommandolinien og så logge ud af tmux og helt ud fra LinuxApp. Så kan man senere komme tilbage til LinuxApp, og få tmux til at genoptage den terminal session man startede tidligere, så er man tilbage til det man kørte sidst.
  • scp (secure copy), kopiering via SSH (kommandolinie) eller et andet program til at føre filer frem og tilbage fra din PC til LinuxApp, som fx FileZilla.
  • Er man Windows bruger vil Moba Xterm sikkert være en god ide (googl navnet, vi installerer den normalt, men kan også køres portabelt, i.e. uden installation). MX har den fordel at den giver SSH til Windows, samt tillader at vinduer fra LinuxApp (fx Mathematica) kan sendes til Windows.

Ellers kom og spørg

114780 / i31